sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Matka Grönlantiin, Osa V (19.7.2009)

Lyhyt matkapäiväkirja risteilyltä Reykjavikista Kangerlussuaqiin, 15.7. - 25.7.2009
Risteily M/S Kristina Reginalla:
Reykjavik - Qaqortoq - Narsaq - Nuuk - Evighedsfjorden - Ilulissat - Sisimiut - Kangerlussuaq.
http://www.kristinacruises.com/

19.7.2009 Qaqortoq, Grönlanti


Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta kun saavumme Qaqortoqin satamaan. Odotan jo innoissani pääsyä maihin ja katselen jo valmiiksi reittiä jonne lähtisin kulkemaan. Minua ei kiinnosta nyt turistinähtävyydet, kojut ja kahvilat vaan tahdon hengittää tätä arktista kesää, tuntea vihreyden voiman ja mystisen pauhun joka velloo sisälläni pyytäen pääsyä taivaaseen. Mehiläinen lentää suoraan rintaani ja tarrautuu kiinni t-paitaani
ja kosketan sitä kevyesti sormenpäälläni -
(Hei. Kuka olet? )
ja pyydän viemään minut kotiinsa. Mehiläinen irroittaa otteensa ja lentää kevyesti pois Grönlannin kesässä.

Kirkkaanväriset talot johdattavat minut ylös rinteitä pitkin kipuavaa tietä, ajoittain katson taakseni laaksoon ja tunnen olevani poissa siitä maailmasta jonka joskus tunsin omakseni. Nyt olen jossain aivan muualla, täyttymysten tiellä ja ymmärrän sen olevan maailman vahvinta huumetta. Kiipeän kauas pois satamasta pitkin jyrkkiä katuja, aina ylös tunturin rinteelle jossa levittäytyy mahtavat näköalat.

Siellä levitän tunteiden siipeni ja yritän opetella lentämään
(tää maailma on mun)
kohti niitä kaukaisia pumpulipilviä jotka maailma eteeni tuo. Vaikka pidin Mama Afrikan kuumasta sylistä sekä Euroopan ja Amerikan suurista metropoleista, kaikista niistä kuumista asfalttiteistä jotka tuhansina maileina sulavat ulvovien renkaiden alle, on jollain tapaa arktinen sydämeni kotona näillä pohjoisilla ja jäisillä rinteillä. Kesän kuuma aurinko sulattaa jäävirroista pieniä puroja virtaamaan suonissani sekä pienen pieniä lampia tunteideni vihreille ja mustille rinteille.

Hieman kauempana on vielä korkeampi kukkula jonne kiipeän nauttimaan eväitäni. Sen takana on vieläkin korkeampi ja aion valloittaa vielä senkin. Toivon että enää sen takana ei enää olisi uutta kukkulaa koska alan olla jo todella kaukana kylästä. Mutta lopulta minut palkitaan, viimeinen kukkula on tämän tunturin korkein kohta ja sieltä levittäytyy mahtavat maisemat joka suuntaan. Katselen ympärilleni hieman hengästyneenä ja on aivan hiljaista. Jossain kaukana jäätikkö lohkeilee ja paukahtelee, ääni kulkeutuu varmaan kymmenien kilometrien päästä pitkín solia ja vuonoja, jostain näköpiirin ulkopuolelta...


Lopulta laskeudun takaisin kaupunkiin, kiertelen inuiittien kaduilla ja he katsovat minua hieman kummaksuen. Törmään aitoon paikallispubiin ja käyn katsomassa meiningin. Pyydän pullon Tuborgia tummalta baarimikolta ja istun pöytään. Baarissa on muutamat vanhat miehet jo hyvässä vauhdissa ja he kinastelevat kovasti. Kaljupäinen inuiitti-ukko käy kuumana ja baarimikko saa vähän väliä eroitella häntä käymästä käsiksi vieressä istuvaan mieheen. Baari lupaa olla auki tänään puoleen yöhön ja aion tulla vielä takaisin illalla katsomaan meiningin koska tänään laivamme lähtisi vasta aamulla kohti seuraavaa satamaa.

Katselen kun kylän keskustassa lapset yrittävät saada kalaa heittelemällä koukkua kylää halkovaan puroon ja vetävät käsillään siimakieppiään. Jatkan puroa pitkin ylöspäin ohittaen slummimaisia puisia kerrostaloja ja saavun kylän takaiselle järvelle. Täällä etsin hyvän istumakiven ja nautin eiliseltä jääneet punaviinipullon pohjat ja katselen upeita maisemia, mutta hyttyset häiritsevät nautintoani.

Takaisin kylässä tapaan suomalaisen miehen, Raimon, joka on asunut täällä Qaqortoqissa jo reilut 20 vuotta. Hän on hieman huppelissa ja kertoo elämästään, kuinka lähti aikanaan laman kourissa olevasta suomesta, Raahen kaupungista ja kuinka tie vie kööpenhaminan kautta tänne grönlantiin. Naisen tähden, tietenkin. Nyt on nainen jo mennyt, uusiakin tullut ja mennyt mutta Raimo jäi tänne ja jollain tapaa näen ettei hän enää tahtoisi muualle. Suomeen hän pitää niukkaa yhteyttä, onhan mulla tietokone ja puhelin, nokialainen, hän sanoo ja nauraa hassusti sen perään. Töissä hän käy nahkatehtaalla ja vapaa-ajat asustelee pienessä vihreässä mökissään tunturin juurella. Minun tunturi!, hän sanoo ja nauraa taas. Kun kyselen talvista hän sanoo että ennen tuli kovasti lunta, mäet olivat jäässä ja liukkaita, kadunkin nimi on tanssikatu, siellä minä tanssin kun liukastelen pitkin rinnettä.

Lapiokin oli, mutta sen joku varasti. Kun osti uuden, niin lumisateet muuttuivat jo vesisateeksi, ei tarvita lapiota enää. Ilmastonmuutos näkyy täällä kovasti. Toinen suuri muutos on se, että nuoret naiset katoavat täältä, lähtevät kööpenhaminaan eivätkä enää palaa. Mutta eivät ole onnellisia sielläkään, kaipaavat silti takaisin. Jollain tapaa ymmärrän sen, ja ymmärrän myös Raimoa kun katson häntä. Kun sydämensä on saanut tänne juurrutetuksi ei sitä perustaa enää saa muutettua pois. Mutta huomasin että vaikka Raimo oli jo sydämeltään ja tavoiltaan grönlantilainen, oli hän silti tavallaan täällä erilainen muiden silmissä. Sanoin lähteväni illalla vielä Arctic Bariin ja Raimo kertoi että voisi myös lähteä seuraksi. Hän antoi numeronsa ja lupasin soitella hänelle illalla kun kävisin ensin laivassa syömässä.

Tänä yönä tuhlaan kaikki päiväni, kulutan sieluni ja hukkaan routaisen sydämeni arktisissa baareissa. Askeleeni vievät minua katua ylöspäin ja baari odottaa minua lämpimänä niinkuin tuhannet kerrat aiemminkin. Raimon puhelin ei ollut päällä, vaan puhelu kääntyi suoraan vastaajaan joten tänään olisin sitten taas omillani. Astun ovesta ja liityn ihmisten sekaan, tunnen inuiittien arvioivat katseet kun tilaan taas Tuborgia. Kestää hetken, ennen kuin muutama heistä tulee uteliaana yrittämään tanskaa kanssani, mutta tänään kanske danske ei toimi. Vieressä istuva nuori mies (tai niin aluksi luulin, kunnes hän kertoi olevansa 42) osaa melko hyvin englantia ja juttelee kanssani. Hänen nimensä on Pelle ja hän on hitsari, Nuukista, mutta asustelee nyt täällä. On eronnut vaimostaan ja odottelee taas näkevänsä pientä tytärtään tulevana viikonloppuna. Pöydän toisessa päässä muutama humalassa oleva vanhempi nainen vilkuilee minua ja yksi heistä vilkuttelee ja yrittää flirttailla kanssani. Yksi heistä, eniten sekaisin oleva käykin puhumassa minulle, mutta en saa mitään selvää hänen tanskan- ja grönlanninkielen sekamelskasta ja humalaisesta olotilasta.

Käyn seuraamassa kun muutama nuorempi tyttö pelaa biljardia, mutta tämä peli on minulle jotain aivan uutta. Pöydässä on vain punainen ja kaksi valkoista palloa sekä neljä keilaa. Punaisella pallolla pitää osua valkoisiin palloihin ja niiden avulla kaataa keiloja jolloin saa pisteitä. Jos pallo menee pussiin tai punainen osuu keiloihin, menettää vuoron ja vastustaja saa pisteitä.

Juttelen Pellen kanssa ja vaikka osa laivan henkilökunnasta on nyt eksynyt baariin, haluan mieluummin tutustua paikallisiin. Vanhempi nainen haluaa jutella kanssani ja pyytää että lähtisin hänen kanssaan. Hänellä on aviomies mutta se ei haittaisi. Muistan kun Raimo sanoi, että Grönlantilaiset naiset ovat vähän sellaisia. kaikki lapset ei aina ole omia, osa voi olla naapurin tai jonkun muun, mutta silti niistä kaikista huolehditaan. Lopulta nainen lähtee yksin pois, kun kieltäydyn kohteliaasti kerta toisensa jälkeen.

Baarissa tulee valomerkki ja lähden ulos kylmenevään yöhön. Sumu kiipeää pitkin Qaoqortoqin rinteitä ja peittää kadut ja talot harmaaseen usvaan. Ulkona nuoria poikia potkii kadulla jalkapalloa keskellä yötä, täällä heillä ei ole juuri mitään muuta tekemistä. Rannalla kävelee pari nuorta tyttöä ja yksi heistä vilkuilee minua pitkään olkansa yli. Nuoret inuiittitytöt ovat omalla tavallaan aika söpöjä. Katson kun tytöt katoavat katulamppujen keltaiseen hämyyn ja tyttö vilkaisee vielä kerran minua.

Hengitän vielä hetken kosteaa ilmaa ennenkuin kiipeän laivaan laskuportaita pitkin, sammutan hytistäni valot ja nukun katkonaista ja sekavaa unta. Ensimmäinen päiväni Grönlannissa on ollut unohtumaton. Ja tiedän silti tahtovani enemmän...

English translation...

The sun is shining in the clear sky when we arrive to Qaqortoq harbor. I am anxiously waiting the disembarkation from the ship and I'm already looking for a route where to go. Right now I'm not interested in tourist attractions, stalls or cafés, but I want to breathe in this arctic summer, feel the force of the greenness and hear the mystical thunder that is churning inside of me and requesting the accession to heaven. A bee is flying straight into my chest and is clinging to my t-shirt - I touch it gently with the tip of my finger -
(Hello. Who are you?)
And ask it to take me to its home. The bee releases its hold and flies lightly away in the Greenland's summer.

The bright colored houses are leading me up towards the hill-climbing road, from time to time I look back to the valley and feel being away from that world that I sometimes knew as my own. Now I'm somewhere else, on the road of consummation and see it being the world's sweetest drug. I climb far away from the harbor along the steep roads, up to the fjeld's slopes where the magnificent views are spreading out.

There I spread the wings of my emotions and try to learn to fly
(the world is mine)
towards the fluffy clouds that the world keeps on bringing in front of me. Even though I did like to lie in the arms of Mama Africa and liked the big metropols of Europe and America, and out of all those hot asphalt roads that in thousands of miles are melting under the grinding tires, somehow my arctic heart is at home on these northern and icy mountainsides. The hot sun of the summer melts the glaciers to small brooklets to run in my veins and tiny little ponds to the black and green slopes of my inner senses.

Little bit farther there is still higher hill where I climb to eat my packed lunch. Behind it there's another higher one and I'm going to conquer that too. I hope that there wouldn't be a higher hills anymore, because I'm starting to be really far away from the village. But finally I'm rewarded, the last hill is the highest point of this fjeld and from there the spectacular views are speading out all over. I watch around a bit out of breath and it's totally silent. Somewhere far far away the ice sheet is scaling and cracking, the sound is carried probably tens of kilometers away from here along the gorges and fjords, from somewhere out of sight…

Finally I climb down to the town, touring around the inuit's streets and they are looking me little bit wondering. I run into genuine local pub and I go in to see if there's a happening. I ask a bottle of Tuborg from a swarthy bartender and sit on the table. At the bar few old men are already tipsy and arguing loudly. The baldheaded old inuit is hot tempered and the bartender has to frequently stop him attacking the man sitting next to him. The bar promises to be open up to midnight today and I'm going to come here again at night to see the happening, because today our ship wouldn't leave to the next place until the morning.

I'm watching when in the center of the village the children are trying to catch fish from the small river that is splitting the village by throwing hooks and then coiling the line by their hands. I proceed up along The river bypassing slumlike wooden apartment houses and come to the lakeside behind the village. Here I search a good stone for sit down and savour the rest of the red wine left from yesterday and enjoy the great scenery, but the mosquitos are disturbing my pleasure.

Back in the village I meet Finnish man, Raimo, who has been living here in Qaqortoq already more than 20 years. He is bit tipsy and tells about his life, how he once left the recession tormented Finland, from the city of Raahe and how the life took him via Copenhagen here to Greenland. Because of a woman, naturally. But now the woman has gone, even new ones came and left but Raimo stayed here and somehow I can see that he doesn't want to go elsewhere anymore. He still keeps contact to Finland, "I have a computer and mobile phone, a Nokia one" he says and laughs in a funny way after it. He works at a sealskin factory and at freetimes he lives in a small green house by the foot of the fjeld. "My fjeld!" he says and laughs again. When I ask about the winters he says that formerly it used to snow alot, the hills were frozen and slippery, "The street where I live is named dance street, there I dance when I'm slithering down the hill".

He got a snow shovel too, but someone stole it. When bought a new one, the snowing changed to rains, no more shovel needed. The climate change can be seen very well in here. Another big change is that the young women are leaving from here, they are gone to Copenhagen and never come back. But aren't happy there either, still miss back here. Somehow I understand it, and I also understand Raimo when I look at him. When you have your heart anchored here, cannot that ground be moved away anymore. But I noticed that although Raimo was already by heart and by manners Greenlandic, he was still different here in other people's eyes. I said that I still would go at night to the Arctic bar and Raimo said that he could join me. He gave me his number and I promised to call him after I have been eating the dinner in the ship.

Tonight I'm consuming all my days, wearing out my soul and lose my frosty heart in the arctic bars. My footsteps are delivering me up the street and the bar awaits me warm like thousand times before. Raimo's phone was switched off and the call went straight to voice mail, so tonight I would be just on my own again. I step in the door and join the people, I feel the evaluative looks of the inuits when I order Tuborg again. It takes some time, before few of them comes curiously trying some Danish with me, but today "kanske Danske" does not work out. The young man sitting besides me (or first thought he was young, until he told being 42) can speak english quite well and talks with me. His name is Pelle and he is welder, from Nuuk, but lives now here. He is divorced from his wife and now expects to see his small daughter on the forthcoming weekend. At the other side of the table few drunken older women are leering at me and the other one is waving for me and trying to flirt. The other one, the most wasted one comes to talk me, but I cannot understand anything of her mixture of danish, greenlandic and intoxicated state of being.

I go to follow as few younger girls are playing billiards, but this game is totally something new for me. In the table there's only one red and two white balls and four pins. You have to hit with the red ball to the white ones and knock over the pins to get points. If ball goes to pocket or the red one hits the pins you lose your turn and the opponent gets poins.

I talk with Pelle and even though some of the crew from the ship has now found to the bar, I'd rather become acquainted with the local people. The elder woman wants to talk with me and asks that I would go with her. She has a husband, but that wouldn't matter at all. I remember when Raimo said, that Greenlandic women are bit like that. All the children aren't necessary your own, some can be the neighbour's or someone else's, but still they all are being taken care of. Eventually the woman leaves away alone, when I refuse politely time and time again.

The closing signal comes at the bar and I go out to the cooling night. The fog is climbing along the Qaqortoq's hills and covers the streets and houses to gray mist. Outside young boys are playing football on the street in the middle of the night, here they have nothing else to do. On the seashore few young girls are walking and one of them is looking me for a long time over her shoulder. The young inuit girls are in a own way kind pretty. I watch as the girls disappear to the yellow gloom of the streetlights and the girl takes one more peek at me.

I breathe in the moist air for a moment before I climb to the ship along the gangplank, turn off the light in my cabin and sleep fragmented and have fuzzy dreams. My first day in Greenland has been unforgettable. And still I know that I want more...

1 kommentti: