keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Matka Grönlantiin, osa I (15.7.2009)

Lyhyt matkapäiväkirja risteilyltä Reykjavikista Kangerlussuaqiin, 15.7. - 25.7.2009

"Lähde huikealle risteilylle Grönlantiin. Retki kulkee Islannin Reykjavikista Grönlannin Kangerlussuaqiin tai toisinpäin tahi koko ringin nauttien. – Islannin nykyaikaa elävä, tuhannen vuotta sitten ”savuavan” vuonon rannalle syntynyt Reykjavik tulee tietysti katsastetuksi. Päivä merellä erottaa Islannin ja viikinkien ”vihreäksi maaksi” ristimän Grönlannin, paikallisille Kalaallit Nunaat. Lindenowinvuono ja Prinssi Christianin salmi ovat maisemaa, toisenlainen maailma. Qaqortoq on grönlantilaisittain jo asutuskeskus, väkeä peräti 3100 henkeä! Lähetyssaarnaajien perustama Nuuk on jääsaaren pääkaupunki, Katuaq taas kulttuurikeskus, paikallisesta elämänmenosta kiinnostuneelle tosi aarreaitta. Evighedsfjorden eli ”ikuisuusvuono” ja Ilulissat, ”jäävuoret” tulevat nähdyksi – jälkimmäinen, tanskalaisittain Jakobshavn, on Grönlannin suosituin turistikohde pitkän jäävuonon ja jäisten maisemiensa vuoksi. Sisimiutin satama- ja kauppakeskuksen torilta voi löytää vaikkapa hylkeen, myskihärän tai – tietysti – valaan lihaa. Viimeistään täällä huomaat, että asumukset eivät todellakaan ole igluja ja että kajakit ovat vaihtuneet moottoriveneisiin. Opit myös, että eskimoa tulee kutsua inuitiksi ja että Reykjavikissa ei kannata odottaa junaa. – Sanovat, että Grönlannin ”arktinen paratiisi” ei jätä ketään kylmäksi."

Risteily M/S Kristina Reginalla:
Reykjavik - Qaqortoq - Narsaq - Nuuk - Evighedsfjorden - Ilulissat - Sisimiut - Kangerlussuaq.
http://www.kristinacruises.com/

15.7.2009 Reykjavik, Islanti

Istun lentokentällä ja oloni on yllättävän tyyni, olen matkallani taas ja mietin pääsenkö yhtä korkealle kuin edellisellä Kristina-risteilylläni. Mutta sitten lopulta kun lentokone saapuu idästä Islannin vihreän saaren yläpuolelle ja kaartaa Keflavikin lentokentän yllä tunnen sen nousevan taas - se odotuksen ja hienon fiiliksen tunne joka aina matkoillani seuraa, mutta nyt se on jotain erilaista, koska olen käynyt täällä aiemmin ja odotan niin valtavasti sitä olotilaa. Ja positiivinen jännitys purkautuu valtavana energiana joka tulvii koko vartaloni läpi samalla hetkellä kun astun lentokentän ovista ulos. Askeleet ovat pitkät ja keveät ja olen täällä jälleen!!! Hengitän auringonpaisteista ilmaa, vedän syvään henkeä ja tajuntani laajenee. Nyt elämä on parasta huumetta!

Matka Keflavikista Reykjavikiin kestää bussilla 45 minuuttia, aivan liian pitkään koska tahtoisin jo nopeasti saada matkatavarat laivaan ja päästää sydämeni irti Reykjavikin öisille kaduille... Bussissa katselen ohikiitäviä maisemia, samoja kuin jotka lopettivat unelmani kaksi vuotta sitten. Ja nyt ne olisivat alkupisteenä uudelle matkalle... Matkalle jolta odotan niin paljon...

Laivassa minua odottaa tuttu hytti ja tunnen taas tieni, aivan kuin elämässäni viime aikoina. Johdatus. Ei. Kohtalo. Eikä sekään. Jotain niin omituista ja mystistä etten tiedä sitä itsekään, mutta heittäydyn silti siihen, sen virran vietäväksi. Kiirehdin nopeasti noutoruokaravintolaan ja kiireestä huolimatta tällä kertaa syön ja juon arvokkaasti istuen yksin pöydässäni... Tilaan tarjoilijalta pullon hyvää valkoviiniä ja nautin tästä hetkestä.

Katseltuani hetken kannelta maisemia laskusilta johdattaa minut vapauteen. Laiva on nyt eri satamassa kuin viimeksi ja keskustaan on reilun kolmen kilometrin matka. Portilla kysyn paikalliselta nuorelta vahdilta, osaako hän suositella jotain hyvää pubia tai baaria jossa olisi meininkiä näin keskiviikkoiltana. Noin parikymppinen heppu suosittelee lähteä katsomaan suosittua Islantilaista bändiä Lay Lowta Rosenberg nimiseen baariin, koska se esiintyisi tänään siellä. Ainoastaan sen sijainti kaupungilla jää arvoitukseksi, kun kaveri sanoi olleensa 'too drunk' viimeksi siinä baarissa käydessään eikä muista tarkkaan millä kadulla se oli. Joo, tiedän tunteen sanon naureskellen kun huikkaamme toisillemme hyvästit ja astelen ulos satama-alueelta.

Kuljen merenrantaan tehtyä kävelytietä pitkin kohti kaupunkia ja edessä häämöttävää kultaista auringonlaskua. Auringonlasku hautaa lahden takana olevat 1000 metriä korkeat vuoret keltaiseksi ja valo tulvii kaikeista aisteistani sisään. Olen yhtä luonnon ja hiljaisuuden kanssa, vaikkakin mahtavat maisemat ja tämä hetki saavat minut hengästymään... Vastaan tulee lenkkeilijöitä, rullaluistelijoita ja pyöräilijöitä, vaikka kello on yli 11 illalla... Mutta auringonlasku on niin vaikuttava ja leijuvat fotonit kiidättävät minua iltatuulen lailla, askeleeni metrien korkeudella ilmassa ja sieluni tulessa - niinkuin aina.

Merenpohja pitää jyrähtelevää ääntä

gollum -
gollum -
gollum -

mutta muuten on aivan hiljaista koska olen pidättänyt hengitystänikin jo useita minuutteja.. Käteni puristuu kuin näkymättömään käteen (huldufólk) ja selkäpiissäni väreilee kun astun viikinkimaan tuliseen aurinkoon.

Kaukana horisontissa kiiltävät keskustan tornitalot, heijastavat miljoonin kiloin kultaa. Keskustassa huldufólk johdattaa minut sivukadulle ja suoraan Cafe Rosenbergin ovelle vaikka minulla ei ollut osoitteesta tietoakaan. Mietin voinko olla näin onnekas ja vastaan itselleni hymyn kera, rock on Rudy.

Harmikseni bändi on juuri lopettanut ja kerää soittokamojaan pois, mutta päätän silti jäädä tänne ja tilaan vaalealta tarjoilijatytöltä tuopin Vikingiä. Vieressä kolme tyttöä keskustelee keskenään ja kuuntelen heidän haltiakieltään... Islanti kuulostaa aika seksikkäältä kieleltä vaikka jotkut sanat kuulostavatkin erehdyttävästi suomelta. J.R.R. Tolkien ei voinut olla väärässä.

Baaritiskillä tutustun paikalliseen heppuun joka on aivan loistava tyyppi. Muutamasta sananvaihdosta alkaen tulemme hyvin toimeen yhdessä ja päädymme juttelemaan koko illan ja tuhlaamme yhdessä tuoppeja. Nyt se on helppoa minullekin, kun Islannin talousromahdus on vienyt puolet pois valuutan arvosta, tuoppi maksaa enää vain noin viisi euroa kun se pari vuotta sitten oli vielä kymmenen. Puhumme maailmasta, tytöistä, elämästä ja kaikesta mistä vain voimme. Tarjoan hänelle fisushotteja (täällä se on Fisk niin kuin Tanskassakin) ja hän kertoo olevansa kokkina eräässä suositussa ravintolassa. Hän pyytää tulemaan huomenna syömään sinne, niin hän tarjoaisi minulle siellä jonkun mielenkiintoisen drinkin...

Baari on sulkeutumassa yhdeltä ja tämän paikallisen tyypin mukaan kaikki muutkin paikat ovat menossa tänään kiinni samaan aikaan. Viikonloppuisin on eri meininki ja silloin baarit ja klubit ovat aamuun asti auki ja vain Islantilainen taivas on rajana jos sekään. Valhallan juhlat. Hän kertookin että minun on pakko tulla joskus viikonloppuna bailaamaan ja näkemään sen kaiken. Reykjavikhan on Euroopan johtava klubimesta ja näen jo pitkähiuksisten vaaleiden valkyrioiden villin tanssin kuumissa klubeissa... Lupaan ehdottomasti tulla ja vaihdamme yhteystiedot sitä varten.

Mutta nyt en tahdo vielä lähteä takaisin laivalle ja menettää tällaista yötä, joten kyselen missä voisi olla vielä mahdollisuus jatkoille. Tai mistä saisi edes olutta... No se ei ole ongelma, sanoo uusi ystäväni. "Siskoni on tuossa tiskin toisella puolen ja myy sinulle mielellään vielä olutta mukaan..." Mieleni kirkastuu ja ehdotan yhdessä matkaa merenrantaan juomaan oluita, mutta hän sanoo että huomenna on työpäivä ja hänen täytyy mennä nukkumaan ja saattaa myös siskonsa turvallisesti kotiin... No ei se mitään, kyllä mä aina jostain bileet löydän sanon hymyillen ja ostan siskolta mukaani kolme Tuborg-pulloa ja lähden harppomaan kohti merenrantaa, kunhan olen vilkuttanut heille ulkona hyvästit tältä yöltä... Take care!

Saavun rantaan ja rantakivillä on muitakin ja täällä laskeneen auringon kajossa rantakivien varjoissa vartalot kiintyvät hiljaa toisiinsa ja kädet liittyvät käsiin. Pieni kaipaus saa minutkin hiljaiseksi, mutta avaan pullon ja siemaisen Tuborgia ja katson meren hiljaiseen pintaan ja istun yksinäni. Istun viikinkilaivan vieressä, kuun syleilyjen ääressä puristaen olutpulloa samalla nauttien ja samalla kuitenkin kauheasti kaivaten... Edes illan viileys ei nyt haittaa vaikka olen pelkässä t-paidassa ja istun pitkään vain tuijottaen tyhjyyteen ja kuunnellen tätä minua ympäröivää hiljaista maailmaa, huutavaa yksinäisyyttä ja sitä peilaavaa kaipaavan kuun valoa.

Viereeni saapuu ihmisiä, kaksi nuorta naista ja mies. He istuvat alas ja näkevät pulloni ja kysyvät onko minulla avaajaa. Sanon ettei ole ja yritän avata heidän pullonsa terävää kiven reunaa vasten melko huonolla menestyksellä. He sanovat tutustuneensa hostellissa jossa he kaikki yöpyvät ja osalle heistä tämä on viimeinen ilta Reykjavikissa kuten se olisi nyt minullekin. Mies oli kotoisin Puolasta, naiset Venäjältä (Moskovasta) ja Koreasta. Korealainen tyttö sanoo tykkäävänsä Suomesta kovasti ja tahtoo saada itselleen valokuvan jossa minä olen hänen kanssaan. Mustahiuksinen tyttö hymyilee ja poseeraamme yhdessä kameralle ja nauramme. Juttelemme pitkään ja juomme olutta kunnes aamu alkaa jo lähestymään ja juomat loppumaan. Lopulta tiemme eroavat ja kättelemme toisillemme hyvästit. Lähden yksin kävelemään pitkin kuunsäteen tietä kohti laivalle. Kello on melkein neljä aamulla kun lopulta ryömin vuoteeseeni ja herätys aamiaiselle olisi vajaan neljän tunnin päästä. Pimeys peittää väsyneet silmäni hetkessä ja matkani ensimmäinen päivä on täyttynyt.

Ja unelmani vasta alkanut.
English translation....

I sit in the airport and feel surprisingly calm, I'm on my way again and thinking that will I manage to get as high as on my earlier "Kristina" cruise. But then finally when aeroplane arrives from the east above the green island of Iceland and curves over the Keflavik airport I can feel it rising again - the sensation of expectation and great feelings that are following me on my journeys, but now it is something different, because I've visited here before and I am so much waiting for that state. And the positive excitement erupts as enormous energy that overflows through my whole body at the same moment as I step outside from the airport front doors. The footsteps are long and lightweighted and here I am again!!! I inhale the sunshiny air, take a deep breath of it and my mind is expanding. Now life is sweet drug!

The route from Keflavik to Reykjavik takes 45 minutes by bus, far too long because I would just want fast leave my luggage to the ship and release my heart on the nocturnal alleys of Reykjavik… On the bus I watch the evanescent sceneries, the same ones that ended my dream two years ago. And now they would be the starting point for a new journey.. For a journey that I'm expecting so much of…

On the ship a familiar cabin is awaiting for me and I know my way again, just like in my life lately. The guidance. No. Destiny. No, not even that… Something so strange and mystic that I even don't know it by myself, but I throw myself onto it anyway, to be gone with its flow. I hasten quickly to the buffet restaurant and this time despite the hurry I eat and drink in a distinguished way sitting unaccompanied in the table... I order a bottle of fine white wine from the wine steward and enjoy the moment.

After watching the landscape from the deck for a moment, the drawbridge is leading me into freedom. The ship is now in different harbour than last time and from here it's about 3 kilometers to the city centre. At the gate I ask from the local young watchman if he can recommend some good pub or bar that is crowded on Wednesday nights.. About 20-year old guy recommends me to go to see popular Icelandic band called Lay Low that is performing tonight in a bar named Rosenberg. Only the location of the bar was kept a mystery, as the guy says that last time he visited there he was too drunk and cannot remember where it quite was. "Yeah, I know the feeling" I said with a laughter as we sang out our goodbyes and I walked outside the dock area.

I follow the walkway by the seaside towards the town and towards the golden sunset ahead of me. The sunset with its yellow light is entombing almost 1000 meter high mountains beyond the bay and the light is flooding in through all of my senses. I am being as one together with nature and the stillness, although the devastating
landscapes and this moment gets me out of breath... Joggers, rollerbladers and cyclists are coming towards me, although it is already more than 11 o'clock at night… But the sunset is so impressive and the floating photons are sweeping me like a soft evening wind, with my strides meters above from the ground and my soul on fire - like always.

The bottom of the sea is making thundering sound

Gollum -
Gollum -
Gollum -

But otherwise it's totally silent because I've even been holding my breath for several minutes… My hand is taken by an invisible hand (huldufólk) and it is giving me the creeps as I step into the flaming sun of the Viking Land.

Far in the horizon the centre's towers are glimmering, reflecting millions kilograms of gold. At the centre the huldufólk are guiding me to the small alley and straight to Café Rosenberg's door, even though I had no idea about the location of it. I reflect can I be this lucky and answer to myself with a smile, "Rock on Rudy."

The band had just quit their play and are collecting their band gear away, but I decide to still stay here and order one pint of Viking from a blonde waitress. Beside me three girls are chatting and I listen to their Elven language… Icelandic is sounding quite sexy even though some words are resembling deceivingly Finnish language. J.R.R. Tolkien couldn't be wrong on this.

At the bar desk I get acquainted with some local guy who is absolutely fabulous. From changing a few words We get along very well and end up discussing the whole night and spending pints together. Now it is easy for me too, as the economic breakdown of Iceland has taken the half of the value of the currency, the pint costs anymore only 5 euros, as couple years ago it was worth of ten euros. We talk about the world, girls, life, and everything we can. I offer him "fishshots" (here it is Fisk like in Denmark) and he tells me he is working as a chef in some popular restaurant. He asks me to come for a lunch there tomorrow and he will offer me back some interesting drinks…

Bar is closing at one o'clock and according to him all the other places are going to be closed as well at the same time here. During the weekends there's different party and then bars and clubs are open until morning and only Icelandish sky is the limit if even that. The feast of Valhalla. He tells that I must come back during some weekend to have a party time and see it all. Reykjavik has Europe's leading clubscene and I can already see in my eys the Long- and white-haired Valkyries' wild dance in the hot clubs… I promise to come and we exchange our contact information.

But now I don't want return back to the ship yet and lose a night like this, so I ask where I could go for an afterparty. Or where could I get just more beer… "Well that ain't a problem" says my new friend. "My sister is there behind the counter and is glad to sell you few beers to be taken with you…" My face shines with happiness and I suggest we could go together to seashore and drink beer, but he says that tomorrow's work and he has to go asleep and escort his sister safely home… "Well, ok, I think I can find some party somewhere" I add with a smile and buy from the sister three big Tuborg bottles and start to stride off towards the seashore, after I have waved them goodbye for this night… Take care!

I arrive to the waterfront and there's other people too sitting on the rocks by the shimmering light of the sun that has already gone down, and in the shadows of the rocks by the sea the bodies are intertwined and the hands are joining in hands. Slight longing makes me fall silent but I open the bottle and take a sip of Tuborg and stare the peaceful surface of the sea and sit in solitude. I sit by the Viking boat, by the caresses of the moon and squeezing the bottle at the same time enjoying and terribly longing and yearning… Even the cool of the night doesn't matter right now although I'm wearing just a T-shirt and I sit for a long time just gazing into emptiness and listening this soundless surrounding world around me, the crying loneliness and the reflecting light of it by the hungry moon.

Beside me comes some people, two young women and a man. They are sitting down and see my bottle and ask if I have an opener. I reply that I don't have and try to open their bottles against sharp edge of an rock with quite bad success. They say that they have met each other in hostel they are staying and for some of them this would be the last night in Reykjavik, like it would be for me too. The man is from Poland, the girls from Russia (Moscow) and Korea. The Korean girl says that she likes Finland very much and wants herself a photo where I am with her. Black haired girl smiles and we pose together for the camera and we laugh. We chat long time and drink beer until the morning starts approaching and we are running out of our drinks. Finally we are going separate ways and we shake hands for farewell. I leave alone and walk along the moonbeam's path toward the ship. It's almost four o'clock in the morning when I eventually climb into my bed and the wake-up for breakfast would be in less than four hours. Darkness fills my tired eyes in a moment and my first day of the journey has run out.

And my dream had just begun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti